Heerlijke wijn en spijs combinaties

Lekker eten en een goede wijn gaan natuurlijk altijd goed samen. Eet je rundvlees, dan ga je voor een rode wijn en bij vis wordt er meestal voor witte wijn gekozen. Maar je kunt een echte smaaksensatie teweegbrengen als jij een unieke wijn uitzoekt die perfect past bij jouw gerecht. Wij geven je graag advies bij het uitzoeken van de beste wijn en spijs combinaties.

Wijn bij rundvlees

Wijn en spijs combineren

Er zijn verschillende soorten vlees, waaronder lam, wild, varken en rund. In dit artikel zullen wij specifiek ingaan op verschillende wijn-spijs combinaties bij rundvlees. Vaak is het zo dat er gekozen wordt voor een rode wijn bij een rood stuk vlees. Een Merlot of Bordeaux ligt dan voor de hand, maar bij specifieke gerechten en bereidingen hoort ook een specifieke wijn. 

Zoek je een wijn bij kalfsvlees? Dan kan je gerust een witte wijn drinken. Dit is goed te combineren bij onder andere kalfslende en fricandeau. Rode wijn bij kalfsvlees is ook een goede keuze. Let wel op: het is beter om geen volle, rode wijn te nemen bij kalfsvlees.

Bij mooie rode stukken vlees zoals biefstuk, entrecote, longhaas of bavette past een goede rode wijn vaak het beste. Afhankelijk van de bereiding en het gebruik van kruiden, kies dan voor een Pomerol of Cabernet Sauvignon. Rauw rundvlees is goed te combineren met Bergerac of Chinon.

Wijn bij gevogelte

Kip, kalkoen, parelhoen, eend en duif vallen allemaal onder de gevogeltes. Elke soort heeft zijn kenmerken. Zo dien je ervoor te zorgen dat kip goed gaar is en mooi wit vlees heeft. Bij gerechten als kipfilet, gebraden of kippenpoten zou je moeten kiezen voor niet te zware wijnen, bijvoorbeeld een Chardonnay of Viognier. Rode wijn bij kip kan ook goed gecombineerd worden, kies dan voor een lichte, fruitige wijn zoals een Pinot Noir of een Blauer Zweigelt. 

Ga je eend bereiden? Daar kan je zowel witte als rode wijnen combineren. In tegenstelling tot kip kan je bij eend juist wel kiezen voor volle wijnen. Ga dan voor wijnen met een goede fruitige smaak zoals een Syrah of Nebbiolo. Bij eend wordt vaak een zoete saus of dressing geserveerd. Dit complementeert de smaak van eendenvlees. Daarom een past een wijn met een fruitige smaak erg goed bij eend.

Een kalkoen heeft wat steviger vlees, waardoor rode wijn vaak geschikt is. Let wel op de vulling of de bijgerechten bij het uitzoeken van een wijn. Kies voor een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een volle, fruitige witte wijn, bijvoorbeeld een Chardonnay of een Pinot Grigio.

Wijn bij vis

Vis en witte wijn lijkt altijd de meest evidente keuze. Maar in veel gevallen gaat dit niet op. Een lichte, soepele rode wijn kan juist goed passen bij een visgerecht. Met name als je een vis rookt of op de barbecue legt, kan een rode wijn goed passen bij een visgerecht. Kies je een rode wijn, neem dan nooit een volle of stevige rode wijn. 

Bij vette vis, zoals paling of haring, kan je een Pinot Grigio, Riesling of Pinot Blanc combineren. Bij witte vissoorten zoals kabeljauw, koolvis en pangasiusfilet kan je het beste kiezen voor wijnen zoals een Sauvignon Blanc, Chardonnay of een lichte rosé.
Wijn bij sushi is wel vaak lastig te combineren, dit heeft vaak te maken met de uiteenlopende smaken van sushi. Let dan wel op dat je niet te expressieve wijnen uitzoekt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *