Cold brew coffee: wat is het en hoe maak je het?

Cold brew coffee, in de volksmond ook wel gewoon bekend als cold brew, is een manier van koffie zetten waarbij enkel koud water wordt gebruikt. Hierdoor is het compleet anders dan een normale iced coffee. Het koude water onttrekt veel minder bittere en zure smaken uit de koffieboon waardoor het resultaat een veel zoetere en verfrissende drank is.

Deze vorm van koffie is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen nadat de koffiegigant Starbucks deze in zijn assortiment heeft opgenomen. Daarvoor was het in de Verenigde Staten echter al een echte delicatesse in steden zoals New Orleans.

Het nadeel van het scoren van een lekkere cold brew in een koffiezaak is dat deze redelijk snel op kan lopen in de kosten. Goed nieuws: cold brew is heel gemakkelijk thuis te maken, het kost alleen wat tijd. Wanneer je deze heerlijke drank de avond van te voren al bereid, heb je in de ochtend wel een hele lekkere start van de dag!

Cold brew coffee recept

Om te beginnen met het zetten van een goede pot cold brew begin je uiteraard met het belangrijkste: de koffie! Kies voor koffiebonen die het beste passen bij jouw smaak. Daarnaast heb je niet veel nodig, behalve wat tijd.

Voor een batch van 4 porties heb je nodig:

  • 750 ml water
  • 70 gram grof gemalen koffie
  • een liter pot en koffiefilters (of een cafetiere)

Wanneer je deze ingrediënten hebt is het slechts een kwestie van het toevoegen van de koffie in de pot/cafetiere en hieraan de water toe te voegen. Laat dit koffiemengsel vervolgens zo’n 12/16 uur in de koelkast trekken voordat je het koffieresidu filtert. 

Serveer de cold brew over een aantal ijsklontjes met een zelfde hoeveelheid water of melk naar smaak. Deze heerlijke cold brew is het lekkerste wanneer je deze binnen 2 dagen consumeert, maar eerlijk gezegd heeft die het bij ons nog nooit zo lang volgehouden voordat we door onze voorraad heen waren.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *