Wat doet een Diëtist?

Wat doet een diëtiste nu precies? Heel zwart wit stelt een dietist samen met jou een dieetadvies op, een advies wat past bij je lichamelijke en geestelijke behoeftes en afgestemd op je persoonlijke omstandigheden. Dat zal er uiteindelijk voor zorgen dat je gezonder leeft en meer kan genieten, dit maakt niet uit of je jong of oud bent!

dietiste en voeding


Dus er wordt een voedingsadvies of een individueel dieetplan door de diëtist samengesteld in overleg met de persoon in kwestie en gericht op het gestelde doel.

Er moet daarbij natuurlijk rekening worden gehouden met beperkingen en mogelijkheden. De diëtist moet zich daarom tevoren goed inleven in deze persoon en in zijn omstandigheden. De diëtist coacht vervolgens de patiënt om het dieetplan goed uit te kunnen voeren en het gestelde doel te bereiken. Ook kan het zo zijn dat de diëtist diensten aan huis aanbiedt.

Het belangrijkste is om je eetpatroon te veranderen, maar dit is meestal makkelijker gezegd dan gedaan. Dit komt omdat je je eetgewoontes voor het grootste deel onbewust hebt aangeleerd. Ook wordt eten en drinken vooral door de ‘automatische’ piloot geregeld, als je honger hebt eet je, als je dorst hebt drink je. Om dit gedrag te veranderen zal je de basis moeten doorbreken en je eetpatroon aanpassen. Dit zodat je eetgewoontes uiteindelijk weer niet naar de auto situatie gaat. Dit kan, maar in het algemeen kost dit oefening en vooral veel doorzettingsvermogen.

Ieder mens is uniek

Een voedingsadvies is voor ieder persoon verschillend. Diëtisten zijn speciaal opgeleid om de voedingsstoffen van elk individu, uiteraard met samenspraak van dat persoon, zo optimaal mogelijk te bepalen. Deze kennis die ze toepassen wordt meestal wetenschappelijk onderbouwd of de methodes hebben zich in de praktijk bewezen.Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *