De kunst van koffie zetten

Iedereen kan wel eens een goede kop koffie gebruiken. Er is volop keuze voor je kop koffie, maar je kunt je ook goed vergissen. Goedkope cups van namaakmerken of hele goedkope pads die geen goede smaak hebben kunnen ervoor zorgen dat jij amper geniet van je dagelijkse kopje koffie. Maar een echt lekker kopje koffie, waar moet je dan aan denken? Wil jij thuis echt goede koffie hebben? Lees dan onze tips en vergeet dat dagelijkse bakkie pleur. 

Verse koffiebonen

Goede koffie kan niet zonder goede, verse koffiebonen. Veruit de beste koffiebonen, zijn de Arabica koffiebonen. 100% Arabica koffiebonen, noemt men ook wel ‘goudmerk’ om zijn uitstekende kwaliteit. Deze koffiebonen zijn vaak ook duur. Andere koffiebonen, zoals de Robusta, zijn goedkoper maar hebben vaak ook een vrij bittere smaak. Wil je echt goede koffiebonen? Ga dan voor de Arabica koffiebonen.

Welke soort koffiebonen jij het lekkerst vindt, is helemaal afhankelijk van je eigen smaak. Maar met Arabica koffiebonen heb je in ieder geval een goede kwaliteit koffie. Wil je verschillende soorten proberen? Probeer dan eens een koffiebonen proefpakket. 

Een goede koffiemachine

Net zoals bij de bonen, is bij het maken van de koffie de smaak belangrijk. Houd jij van een sterke bak koffie? Of drink jij hem graag met melk en suiker? Dit doet iets met de smaak van je koffie. Een standaard apparaat, zoals een Senseo of Nespresso is niet naar smaak in te stellen. Kies daarom voor een goede koffiemachine waarbij je zelf de dosering kunt samenstellen van jouw bakje koffie of espresso. Denk bijvoorbeeld aan een Nivona of Jura koffiemachine

Koffie maken op traditionele wijze?

Voor de echte liefhebber is het proces minstens zo belangrijk als de koffie. Wil jij echt op traditionele wijze koffie maken? Dan kun je met een Bialetti percolator koffie zetten op een de oude, Italiaanse wijze. Deze percolators zijn verkrijgbaar in formaten voor 1 of 2 kopjes, maar je kunt ook koffie zetten voor de hele familie in een grotere variant. 

Nog een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat je koffie apparaat altijd schoon is en regelmatig gefilterd wordt. 
  • Bonen kun je het beste malen voor een goede smaak. 
  • Verwarm je kopjes, zodat jouw koffie bij het inschenken niet direct afkoelt. 
  • Geef je koffie een extra smaakje door bijvoorbeeld de Monin siropen toe te voegen.
  • Blijf experimenten en ontdekken door verschillende koffiebonen en toevoegingen uit te proberen.

Duurzaam koffie zetten

Koffie komt met name uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De arbeidsomstandigheden op koffieplantages is vaak omstreden. Daarom zie je steeds meer fairtrade koffiemerken op de markt. Ben jij op zoek naar een goede bak, eerlijke koffie? Probeer dan eens de Fairbeans koffiebonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *